1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Επιστήμες της Αγωγής: Ειδική Αγωγή

Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Ειδική Αγωγή

Δικαιολογητικά & Διαδικασία Εισαγωγής

Υποβολή δικαιολογητικών

Όλοι/ες οι υποψήφιοι/ες καταθέτουν τον φάκελο της υποψηφιότητάς τους στη Γραμματεία του Π.Μ.Σ. Ο φάκελος θα περιέχει τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

  1. Αίτηση συμμετοχής (με δήλωση της κατεύθυνσης επιλογής του/της υποψηφίου/ήφιας)
  2. Αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα
  3. Αντίγραφο πτυχίου (με αναγνώριση του ΔΟΑΤΑΠ/ΔΙΚΑΤΣΑ, αν προέρχεται από Πανεπιστήμιο του εξωτερικού)
  4. Πιστοποιητικό αναλυτικής βαθμολογίας μαθημάτων για όλα τα έτη.

Επίσης, εφόσον υπάρχουν, κατατίθενται:

  • Άλλα πτυχία Τμημάτων ΑΕΙ ή ΤΕΙ
  • Πτυχιακή εργασία
  • Μεταπτυχιακοί Τίτλοι
  • Αντίγραφα δημοσιεύσεων και ανακοινώσεων
  • Βεβαιώσεις συμμετοχής με ανακοινώσεις σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια
  • Βεβαιώσεις συμμετοχής σε σεμινάρια και ερευνητικά-εκπαιδευτικά προγράμματα 
  • Βεβαιώσεις σχετικής επαγγελματικής εμπειρίας καθώς και πιστοποιημένης εθελοντικής εργασίας
  • Αναγνωρισμένα διπλώματα επάρκειας γνώσης ξένων γλωσσών (επιπέδου Proficiency Michigan ή Cambridge, επιπέδου Kleines Sprachdiplom για τη γερμανική γλώσσα, επιπέδου Sorbonne II, Dalf ή C2 για την γαλλική γλώσσα)

Ο έλεγχος των δικαιολογητικών των ενδιαφερομένων γίνεται από 3μελή επιτροπή στην οποία συμμετέχουν: ο/η γραμματέας του μεταπτυχιακού (έλεγχος δικαιολογητικών και γραφειοκρατική διεκπεραίωση) και δύο (2) μέλη της συντονιστικής επιτροπής.

Διαδικασία και κριτήρια επιλογής

Οι υποψήφιοι που έχουν καταθέσει τα παραπάνω δικαιολογητικά μπορούν να συμμετάσχουν στις υποχρεωτικές γραπτές εξετάσεις για την επάρκεια στην αγγλική γλώσσα που διοργανώνει ειδικά για το σκοπό αυτό το τμήμα ξένων γλωσσών του πανεπιστημίου υποδοχής. Οι εξετάσεις είναι γραπτές, σε κείμενο σχετικό με την ειδική αγωγή στην αγγλική γλώσσα, με σκοπό να διαπιστωθεί ο βαθμός της κατανόησης κειμένου. Η επιλογή του κειμένου γίνεται από τα μέλη της Επιτροπής Επιλογής, η οποία συνέρχεται δύο ώρες πριν από τις εξετάσεις για να ορίσει το κείμενο. Από τη διαδικασία αυτή εξαιρούνται οι κάτοχοι α) Proficiency (Michigan ή Cambridge) ή/και οι πτυχιούχοι ομοταγών αναγνωρισμένων αγγλόφωνων ιδρυμάτων της αλλοδαπής (απαιτείται αναγνώριση του τίτλου σπουδών από τον ΔΟΑΤΑΠ/ΔΙΚΑΤΣΑ) και β) οι πτυχιούχοι Τμημάτων Αγγλικής Φιλολογίας Πανεπιστημίων της ημεδαπής. Όσοι/ες υποψήφιοι/ες δεν επιτύχουν σ' αυτήν την εξέταση, δε συμμετέχουν στις περαιτέρω διαδικασίες επιλογής.

Οι επιτυχόντες/ούσες στην προηγούμενη εξέταση, συμμετέχουν σε γραπτή εξέταση σε τρία (3) μαθήματα:

Α. Ειδική Αγωγή

Β. Μεθοδολογία Έρευνας στις Επιστήμες της Αγωγής

 

Γ. Θεωρίες Μάθησης

Το σύστημα των εξετάσεων εισαγωγής στο Π.Μ.Σ. είναι ανάλογο αυτού των κατατακτηρίων, όσον αφορά την επιλογή των θεμάτων προς εξέταση, το σύστημα βαθμολόγησης και τη διασφάλιση της αντικειμενικότητας και αξιοπιστίας στη διόρθωση. Η εξεταστέα ύλη και η προτεινόμενη βιβλιογραφία για κάθε μάθημα ορίζονται από την Επιτροπή Επιλογής, εγκρίνονται από τη Γ.Σ.Ε.Σ. του Τμήματος και ανακοινώνονται τουλάχιστον ένα μήνα πριν από την έναρξη των γραπτών εξετάσεων. Τα θέματα των γραπτών εξετάσεων ορίζονται από επιτροπές, που συνέρχονται δύο ώρες πριν από τις εξετάσεις. Τα μέλη ΔΕΠ που συμμετέχουν στην επιλογή των θεμάτων και στη βαθμολόγησή τους είναι τρία (ανά μάθημα), διαθέτουν συνάφεια με το προς εξέταση κάθε φορά γνωστικό αντικείμενο, δεν προέρχονται αποκλειστικά από τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής του μεταπτυχιακού, αλλά και από τα υπόλοιπα μέλη της συνέλευσης του τμήματος. Η βαθμολόγηση των γραπτών γίνεται από μέλη της ίδιας επιτροπής. Κάθε γραπτό βαθμολογείται από δύο βαθμολογητές που έχουν οριστεί από τη Γ.Σ.Ε.Σ. Σε περίπτωση που η βαθμολογία των δύο βαθμολογητών διαφέρει τουλάχιστον 3 μονάδες, το γραπτό εξετάζεται από τρίτο βαθμολογητή, η βαθμολογία του οποίου δεν μπορεί να υπερβαίνει ούτε τη μέγιστη ούτε να είναι μικρότερη της ελάχιστης των πρώτων βαθμολογητών. Συμμετέχει στην περαιτέρω διαδικασία κάθε υποψήφιος που παίρνει τουλάχιστον τη βάση (10) σε κάθε ένα από τα τρία (3) μαθήματα (άριστα στο κάθε μάθημα 20, συνολικά μέγιστος βαθμός 60).